Verificarea rezistenței de dispersie a prizei de pământ

Instalațiile de protecție prin legare la pământ se verifică, în primul rând, la punerea în funcțiune a instalațiilor electrice pe care le deservesc, după care se fac verificări periodice ale instalațiilor de legare la pământ de protecție, pentru a reduce, la minimum posibil, riscul de electrocutare prin atingere indirectă, de exemplu, în urma întreruperii circuitelor de legare la pământ sau corodării excesive a electrozilor prizei de pământ. Pentru a asigura o protecție corectă împotriva electrocutării prin atingere indirectă, instalația de legare la pământ de protecție, și nu numai priza de pământ, trebuie să aibă o rezistență maximă acceptată, valorile indicate în normativele aflate în vigoare fiind de: ▪ 4 Ω - pentru prize de pământ utilizate exclusiv în scopul protecției împotriva electrocutării prin atingere indirectă; ▪ 10 Ω - pentru prize de pământ utilizate exclusiv pentru deservirea instalațiilor de paratrăsnete; ▪ 1 Ω - pentru prize de pământ utilizate în comun, în scopul asigurării securității electrice și al descărcării la pământ a curenților de trăsnet. Verificarea stării fizice a unei instalații de legare la pământ, la un moment dat, implică verificarea vizuală a unor elemente, însă componenta principală a testării implică efectuarea de măsurători asupra următorilor parametri principali: ▪ rezistența de dispersie a prizei de pământ; ▪ tensiunea totală pe priza de pământ, tensiunile accidentale de atingere și de pas, precum și tensiunile ce pot să apară prin cuplaj rezistiv; ▪ continuitatea electrică a legăturilor dintre elementele instalației de legare la pământ. Pentru măsurarea rezistenței unei prize de pământ, aceasta trebuie separată de restul instalației de legare la pământ. Procedând în acest fel, se măsoară rezistența de dispersie a prizei de pământ. Măsurarea rezistenței de dispersie a prizelor de pământ se efectuează numai în curent alternativ. Se evită, astfel, alterarea rezultatelor măsurătorilor de către tensiuni externe, de polarizație, care ar putea să apară în cazul în care măsurătorile ar fi făcute în curent continuu. În aceste condiții, se măsoară, de fapt, impedanța prizei de pământ, la frecvența tensiunii sursei aparatului de măsură sau a altei surse externe, utilizate pentru măsurători.

Verificări ale rezistenței de continuitate a circuitelor la priza de pământ

Procedura de verificare cuprinde măsurarea/verificarea rezistenței de dispersie a instalațiilor de împământare/paratrăsnet, cât și a continuității nulului de protecție cu ehipamente verificate și etalonate de laboratoare autorizate. Fiecărui spațiu, fie el de birouri, spațiu de desfacere sau producție, trebuie să i se emită periodic Certificatul de verificare PRAM necesar pentru evitarea accidentelor prin electrocutare și controalelor ITM – SSM.

Buletinul sau Certificatul PRAM sau buletinul de verificare este un document ștampilat și semnat de o persoană autorizată care a efectuat probele și măsurătorile in care sunt prezentate rezultatele măsurătorilor si probelor, cu precizarea daca instalația este sau nu este conforma cu normativele si standardele in vigoare.

 

Verificări ale rezistenței de izolație a circuitelor electrice

Măsurarea rezistenței de izolație este una dintre cele mai importante teste impuse de standarde și normative din punct de vedere al siguranței electrice. Motivul pentru care se fac aceste teste este acela de a prevenii eventuale accidente provocate de șocul electric, deteriorarea echipamentelor sau declanșarea unor incendii.

Servicii

Pagină web realizată în programul pentru creare site-uri, WebWave.

București, Valea Cascadelor, Nr. 13, Bl. 13, Sc. 1, Et. 2, Ap. 213, Sector 6 

 +40 0770 373 373

 electricpramexpert@gmail.com

0770 373 373